Verkiezingsprogramma

Via onderstaande link kan met het verkiezingsprogramma 2014 voor de gemeenteraadsverkiezingen in...

Lees meer...

Standpunten

Op deze pagina vindt u een overzicht van de standpunten van Amsterdam Sociaal. Klik hieronder op de letter naar...

Lees meer...

BeginselManifest

Wat is links? Wat is rechts? Heeft het Socialisme de wijsheid in pacht? Mag een Liberaal een...

Lees meer...
Softdrugsbeleid PDF Afdrukken E-mail
Standpunten - S
Het Nederlandse gedoogbeleid was eens vooruitstrevend met het gedogen van softdrugs. Waar mensen elders in de wereld gevangenisstraf kregen voor het roken van een joint, kon dat hier in de coffeeshop en op straat. Mede dankzij de coffeeshops hebben we in Nederland minder drugs-gerelateerde problemen en ligt het aantal drugsverslaafden lager dan in andere Europese landen. Ook zijn softdrugs minder schadelijk dan bijvoorbeeld alcohol en zorgt het in Amsterdam voor veel toerisme.

Vandaag de dag zien we echter dat het buitenland eindelijk de voordelen erkend, terwijl we in Amsterdam een repressief beleid voeren. Amsterdam Sociaal wil dat Amsterdam weer een voortrekkersrol vervult op het gebied van Cannabis.

In de Verenigde Staten, Spanje en andere plaatsen zien we coffeeshops en Cannabis clubs openen waar mensen een joint kunnen roken. Uruguay is zelfs zo ver dat de teelt, productie en gebruik gelegaliseerd is. In Amsterdam zien we juist dat steeds meer coffeeshops, vanwege het afstandscriterium en upgrading van het Centrum, verdwijnen.

Amsterdam Sociaal vindt het afstandscriterium ten aanzien van scholen achterhaald. Men moet tegenwoordig meerderjarig zijn om een coffeeshop binnen te mogen, dus de aanwezigheid van een coffeeshop betekend niet meer dat scholieren softdrugs kunnen kopen.

Ook dienen coffeeshops een uitzondering op het rookverbod te krijgen. Waar een café nog bestaansrecht heeft na het rookverbod, wordt het een coffeeshop onnodig moeilijk gemaakt. Het hele doel van een coffeeshop is dat men er een joint kan roken en het doel van het rookverbod is medewerkers te beschermen tegen rook. Wanneer medewerkers daar niet tegen kunnen, moeten zij een andere baan zoeken.

Tenslotte staat Amsterdam Sociaal voor legalisering van de achterdeur en regulering van de teelt, middels kweekvergunningen voor coffeeshops. Nu is het zo dat coffeeshops wel wiet mogen verkopen, een bepaalde hoeveel in huis mogen hebben, maar hoe zij aan hun voorraad komen blijft een schemergebied en wordt als crimineel beschouwd. Wij vinden dit een merkwaardige tegenstelling.

Daarom willen wij dat de productie van wiet wordt vrijgegeven voor coffeeshops zodat zij zelf met een kweekvergunning kunnen produceren. Dit geeft de gemeente ook de mogelijkheid om kwaliteits- en veiligheidseisen te stellen.

Wanneer de gemeente softdrugs via kweekvergunningen reguleert en belasting heft over de productie, doe je als overheid ten eerste iets aan de illegale thuisteelt en ten tweede levert dit als stad honderden miljoenen euro’s aan extra inkomsten op.

Deze inkomsten moeten vervolgens direct de gemeenschap ten goede komen en worden aangewend voor onderwijs, armoedebestrijding, veiligheid en zorg.

Zodoende is legalisering van softdrugs middels kweekvergunningen een win-win situatie volgens Amsterdam Sociaal. De gemeente genereert meer inkomsten, welke direct weer geïnvesteerd worden in de maatschappij.
 

Hoe Sociaal ben jij?

Binnen 10 vragen weet je of je bij Amsterdam Sociaal past

Klik op bovenstaand logo om de test te starten.

ASO Contact

Amsterdam Sociaal
Postbus 14882
1001 LJ Amsterdam

KvK: 34343837


Email ons