Verkiezingsprogramma

Via onderstaande link kan met het verkiezingsprogramma 2014 voor de gemeenteraadsverkiezingen in...

Lees meer...

Standpunten

Op deze pagina vindt u een overzicht van de standpunten van Amsterdam Sociaal. Klik hieronder op de letter naar...

Lees meer...

BeginselManifest

Wat is links? Wat is rechts? Heeft het Socialisme de wijsheid in pacht? Mag een Liberaal een...

Lees meer...
Reguleer cannabis met kweekvergunning PDF Afdrukken E-mail
Nieuws - Persberichten

Amsterdam heeft jaren een vooruitstrevende rol gespeeld op het gebied van cannabis. Vandaag de dag zien we echter dat het buitenland eindelijk de voordelen van onze tolerante houding erkend en zelfs een stap verder gaat, terwijl we in Amsterdam juist een repressief beleid voeren. Amsterdam Sociaal wil dat Amsterdam weer een voortrekkersrol vervult op het gebied van cannabis en pleit daarom voor legalisering en regulering.

In Amerika hebben de staten Washington en Colorado cannabis gelegaliseerd. Men mag daar legaal cannabis kweken, kopen en verkopen. In Spanje en andere plaatsen zien we Cannabis Clubs openen waar mensen een joint kunnen roken en wiet mogen kweken. Uruguay is zelfs zo ver dat in het hele land de productie en het gebruik volledig gelegaliseerd is. In Amsterdam zien we echter dat steeds meer coffeeshops, vanwege het afstandscriterium en upgrading van het Centrum, verdwijnen.

Amsterdam Sociaal vindt het afstandscriterium ten aanzien van scholen achterhaald. Waar men vroeger als minderjarige nog in coffeeshops kon komen en softdrugs kon kopen is dit tegenwoordig verboden. Men moet meerderjarig zijn om binnen te mogen, dus de aanwezigheid van een coffeeshop betekend niet meer dat scholieren softdrugs kunnen kopen. Het afstandscriterium is tevens iets wat lokaal wordt bepaald. Veel steden hanteren een korter, of geen, afstandscriterium. Het is volgens Amsterdam Sociaal dan ook krom dat onze burgemeester en de politieke partijen rond verkiezingstijd beweren pro coffeeshops te zijn, maar ondertussen volharden in het afstandscriterium.

Amsterdam Sociaal staat als enige partij voor legalisering van cannabis en regulering van de achterdeur, door middel van kweekvergunningen voor coffeeshop houders.

Nu is het zo dat coffeeshops wel wiet mogen verkopen, een bepaalde hoeveel in huis mogen hebben, maar hoe zij aan hun voorraad komen blijft een schemergebied en wordt als crimineel beschouwd. Amsterdam Sociaal vindt dit een merkwaardige tegenstelling. Daarom willen wij dat het kweken van wiet wordt vrijgegeven voor coffeeshops, zodat zij zelf middels een kweekvergunning cannabis kunnen produceren. Dit geeft de gemeente de mogelijkheid om kwaliteits- en veiligheidseisen te stellen aan de nu illegale wietkweek.

Diverse politieke partijen, partijen die de afgelopen vier jaar toekeken toen coffeeshops massaal werden gecriminaliseerd en gesloten, doen het nu voorkomen alsof ze een tolerant softdrugsbeleid voorstaan. Al deze partijen vinden, met de verkiezingen in aankomst, dat de gemeente zelf wiet moet kweken voor coffeeshops; gemeentewiet. Hoewel dit een kleine stap in de goede richting is, is dit volgens Amsterdam Sociaal niet de juiste oplossing.

Amsterdam Sociaal heeft als kandidaat Jan Goos op de lijst. Dhr. Goos is twintig jaar voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) welke de belangen van coffeeshops vertegenwoordigd en heeft zich in die hoedanigheid ingezet voor een tolerant cannabis- en coffeeshopbeleid. Over het invoeren van gemeentewiet zegt hij het volgende “Het is praktisch en logistiek onmogelijk om als gemeente zelf wiet te kweken. Waar gaan ze dit doen? Hoe gaan ze dit doen? Hoe gaan ze aanleveren aan de coffeeshops? Welke wietsoorten gaan ze kweken? Hoe garanderen ze een divers aanbod? Logischer zou zijn om coffeeshops zelf te laten kweken via vergunningen.

Wanneer de gemeente softdrugs via kweekvergunningen reguleert en belasting heft over de productie, doe je als overheid ten eerste iets aan de illegale thuisteelt, ten tweede kan men als gemeente kwaliteits- en veiligheidseisen stellen en ten derde levert dit als stad honderden miljoenen euro’s aan extra inkomsten op. De staat Colorado verwacht de eerste 18 maanden na legalisering 184 miljoen dollar aan belastinginkomsten van cannabis te incasseren.

De inkomsten moeten volgens Amsterdam Sociaal direct de gemeenschap ten goede komen en worden aangewend voor onderwijs, armoedebestrijding, veiligheid en zorg. Zodoende is legalisering van softdrugs middels kweekvergunningen een win-win situatie. De gemeente genereert meer inkomsten, welke direct weer geïnvesteerd worden in de maatschappij.

Coffeeshops horen bij Amsterdam, stem 19 maart Amsterdam Sociaal. Amsterdam had ‘t. Geef het terug!

 

Hoe Sociaal ben jij?

Binnen 10 vragen weet je of je bij Amsterdam Sociaal past

Klik op bovenstaand logo om de test te starten.

ASO Contact

Amsterdam Sociaal
Postbus 14882
1001 LJ Amsterdam

KvK: 34343837


Email ons