Verkiezingsprogramma

Via onderstaande link kan met het verkiezingsprogramma 2014 voor de gemeenteraadsverkiezingen in...

Lees meer...

Standpunten

Op deze pagina vindt u een overzicht van de standpunten van Amsterdam Sociaal. Klik hieronder op de letter naar...

Lees meer...

BeginselManifest

Wat is links? Wat is rechts? Heeft het Socialisme de wijsheid in pacht? Mag een Liberaal een...

Lees meer...
Stop preventief fouilleren PDF Afdrukken E-mail
Nieuws - Amsterdam Sociaal nieuws
Hoewel preventief fouilleren een directe inbreuk op onze vrijheid is, werd dit door de overheid gerechtvaardigd door te stellen dat ze opkomen voor onze veiligheid en dat dit gebeurde zonder aanzien des persoons. Iedereen in een vooraf aangewezen risicogebied kan gefouilleerd worden, zodat er geen sprake is van discriminatie. Nu blijkt echter dat onze Burgemeester een wijziging door wilt voeren, waardoor het preventief fouilleren verandert in gerichte zoekacties.
Amsterdam Sociaal ziet preventief fouilleren als een oneigenlijk machtsmiddel van de overheid, die ons van onze vrijheid berooft. Al sinds 2009 stellen wij dat dit willekeur en discriminatie in de hand wekt en dat het teveel macht aan een overheid geeft. Amsterdammers kunnen zonder aanleiding of enige vorm van verdenking staande worden gehouden, gefouilleerd en onderzocht worden. De overheid is hiermee eigenaar over ons lichaam en onze vrijheid geworden. Werken wij hier namelijk niet aan mee, dan worden we gearresteerd en alsnog gefouilleerd, maar dan in gevangenschap.

Deze zorgen worden gedeeld door onze Nationale Ombudsman en de Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). Het NJCM stelt dat “Ook al wordt het preventief fouilleren als controlemiddel ‘zonder aanzien des persoon’ ingezet, is er niet alleen in de uitvoering maar ook institutioneel een risico dat het leidt tot etnisch profileren (paragraaf 5.5 MvT). Preventieve fouilleeracties komen immers vaker voor in - achterstands - wijken met hoge criminaliteitscijfers waar relatief veel allochtonen en migranten wonen”.

Het wordt daarom tijd dat we de kosten tegen de baten opwegen. Is deze vorm van veiligheid bieden het waard om onze vrijheden op te geven?

Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement heeft een rapport geschreven waarin ze onder andere de opbrengsten van het preventief fouilleren vanaf 2001 tot en met 2007 in kaart brengen. Dat levert de volgende gegevens op; In 2008 bleek het preventief fouilleren van 15.973 Amsterdammers te leiden tot 137 aanhoudingen. Een percentage van 0.85 procent. Er werden daarnaast 10 vuurwapens gevonden, waar 581 agenten 2734 uur mee bezig zijn geweest. In 2007 zijn 16.850 Amsterdammers preventief gefouilleerd, wat resulteerde in 116 aanhoudingen. Dat is een percentage van 0.68 procent. Er werd in totaal één vuurwapen gevonden en de betrokken politieagenten zijn hier in totaal 3253 uur mee bezig geweest.

Hoewel preventief fouilleren dus in strijd is met onze mensenrechten en het qua resultaten niet bijster succesvol is, is onze burgemeester van plan om deze rechten verder in te perken. Niet alleen pleitte hij voor invoeren van bodyscans in de stad, ook heeft Eberhardt van der Laan het voornemen om kinderen tot twaalf jaar en volwassenen ouder dan 65 jaar uit te sluiten van het preventief fouilleren. De burgemeester beargumenteerd deze leeftijdsdiscriminatie door te stellen dat uit politiecijfers blijkt dat deze groepen amper bij wapenincidenten betrokken zijn.

Amsterdam Sociaal vindt dit een zeer zorgelijke ontwikkeling. Niet alleen is dit een zuivere vorm van discriminatie, ook worden politiecijfers misbruikt om onschuldige mensen aan te houden. Wat is stap twee? Lezen we straks in de krant ‘Uit politiecijfers blijkt dat vooral allochtone Amsterdammers bij wapenincidenten betrokken zijn, daarom fouilleren we alleen allochtonen’?

Dit soort praktijken horen thuis in een totalitaire staat, maar zijn een gotspe in onze democratie, waarin we claimen dat onze vrijheden verankert zijn in de Grondwet. Vrijheden die, beetje bij beetje, steeds verder worden ingeperkt. Daarom pleit Amsterdam Sociaal voor afschaffing van het preventief fouilleren.

Kies voor vrijheid, gelijkheid en tolerantie. Amsterdam had ‘t. Geef het terug! Stem Amsterdam Sociaal – Lijst 14.
 

Reacties 

 
0 #5 Finlay 20-12-2017 17:14
Hi there! Do you know if they make any plugins to help
with Search Engine Optimization? I'm trying to get my blog to rank for
some targeted keywords but I'm not seeing very good success.
If you know of any please share. Kudos!
Website: Nicofrin funziona davvero: http://exxxtremehealth.info/assume/
Citeer
 
 
0 #4 Harold 23-06-2017 17:15
Thank you! This is an superb web site!

[url=http://gdyl.co/home.php?mod=space comment maigrir des bras: http://gvxgroup.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=45212
Citeer
 
 
0 #3 Beatrice 18-06-2017 18:03
Great web site! It looks extremely professional!
Sustain the excellent job!

Read Full Report: http://www.chaos-sphere.com/arcadenew/profile/jed50g21659 - other: http://community.shihabimmigrationfirm.com/index.php?/topic/123108-hypnose-tabac-lyon/ - just click
the next web page: http://alumni.sjms.org/groups/hypnose-arret-tabac-lyon/ - please click the up
coming article: http://www.mlaath.com/vb/member.php?u=2289 - visit the
up coming article: http://momartre.jourdegloire.org/members/freddiemacross/ - [url=http://ministerioengel .com/?option=com_k2u=51098 - http://train-games.net/profile/michelschen - http://www.sptools.no/UserProfile/tabid/204/userId/667299/Default.aspx - http://wedsj.kr/dress_lsj/7893 - http://cookwala.com/user/profile/5731 - http://uiticepr.org/?option=com_k2 hypnose tabac
lyon: http://www.speed4.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=30396
Citeer
 
 
0 #2 Shay 06-06-2017 12:31
Plusieurs fois il se detourna, et l'apercut, immobile a la meme place, le front cache
dans les mains, tandis que les hommes d'equipe enlevaient la valise, et interrogeaient inutilement:
Ou allez-vous?

Also visit my blog: massage
lyon: http://www.elisacavanna.club
Citeer
 
 
0 #1 Solomon 26-05-2017 22:36
; D'autres, enfin, de surveiller le souverain lui-meme, de lui presenter des remontrances contre ses infractions aux rites ou aux lois, et d'inscrire jusqu'a ses fautes privees ou jusqu'a ses paroles mal seantes sur les registres historiques inviolables de l'empire.


My site: massage lyon: http://www.elisacavanna.club
Citeer
 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Hoe Sociaal ben jij?

Binnen 10 vragen weet je of je bij Amsterdam Sociaal past

Klik op bovenstaand logo om de test te starten.

ASO Contact

Amsterdam Sociaal
Postbus 14882
1001 LJ Amsterdam

KvK: 34343837


Email ons